Dania z polecenia Zielnika Kieleckiego
Mimo, że zima pełną parą to nowy rok zwiastuje już nową, świeższą energię. Dni stają się coraz dłuższe, w tym roku ciepłe i dość słoneczne. Taka pogoda zachęca do wybierania zdrowych i zbilansowanych posiłków, odpowiednich dla naszego organizmu. Z wiosenną energią wyszła naprzeciw Kielecka jadłodajnia przy ulicy Głowackiego – Zielnik Kielecki.
Menu na wiosnę
Zdaniem Krzysztofa Pomiankowskiego, właściciela knajpy wiosenne potrawy kojarzą się ze świeżością i optymizmem. W menu Zielnika Kieleckiego zawitało burakowe Carpaccio wraz z rukolą i kozim serem, zalecanym osobom, chorującym na cukrzycę. Takie danie jest doskonałą propozycją na przekąskę w trakcie dnia lub lekką kolację. Osoby, poszukujące bardziej treściwych dań powinny skusić się na pastę z boczniakami, to świetne danie nie tylko dla wegetarian. Idealnie do tego dania pasuje makaron tagliatelle, który wspaniale łączy się z pozostałymi składnikami potrawy. Występuje możliwość zamiany rodzaju makaronu na razowe penne, które jest mniej kalorycznym makaronem. W dodatkach warto postawić na pomidory koktajlowe oraz nutę zieleniny. Doskonałym wyborem obiadowym będzie także dorsz w cukinii i marchewce na puree z białych warzyw. Jak wiadomo dorsz jest źródłem niezastąpionych mikroelementów oraz tłuszczów Omega 3. Dedykowany jest także osobom, będącym na niskokalorycznych dietach, ponieważ 100g dorsza to zaledwie 78 kalorii.
Coś dla miłośników mięsa
Zielnik Kielecki mimo swej nazwy stawia nie tylko na warzywa. Coś dla siebie znajdą także mięsożercy. W menu restauracji znajduje się kurczak gotowany w ziołach. To nie tylko smakowita rozkosz dla ludzkich podniebień, ale i zdrowy posiłek w jednym. Kurczak jest odpowiednio nafaszerowany ziołami przed ugotowaniem, następnie należy je także dodać do wody, w której będzie gotowany. Dzięki temu kurczak zyska bardzo aromatyczny smak i zapach. Ponadto należy pamiętać o znakomitym wpływie ziół na przemianę materii i metabolizm człowieka, stąd nie warto oszczędzać na ziołach w tej potrawie, jak podkreśla właściciel lokalu.