Jakie płytki podłogowe dobrze sprawdzą się w kuchni?
Kuchnia to jedno z najintensywniej użytkowanych pomieszczeń w każdym domu. To tu przygotowujemy posiłki, spożywamy je, a także po prostu spędzamy czas wolny. W związku z tym, kuchenna podłoga jest narażona na intensywną eksplorację. Aby długo i dobrze nam służyła, musi być wykonana z trwałych i odpornych na czynniki zewnętrzne materiałów. W dzisiejszych czasach kuchenne podłogi są najczęściej wykańczane płytkami. Sprawdźmy, jakie płytki do kuchni warto wybrać, aby cieszyć się zawsze piękną, estetyczną i wytrzymałą podłogą!
Jakie płytki do kuchni? Gres, terakota, a może klasyczna glazura?
Podłoga kuchenna musi być odporna na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć oraz ścieranie. Musi przy tym prezentować się estetycznie oraz spójnie na tle mebli i kolorystyki wnętrza. W dzisiejszych czasach płytki do kuchni zdecydowanie nie jedno mają imię. Do wyboru mamy najpopularniejszy gres, terakotę, a także klasyczną glazurę. Osoby, które sporo wolnego czasu spędzają w kuchni, regularnie przygotowują posiłki oraz chcą zainwestować w trwałą i wytrzymałą podłogę, najczęściej decydują się na gres.
Płytki do kuchni z gresu są produkowane ze szlachetniej odmiany kamionki. Wypala się je w temperaturze ponad 1300 stopni Celsjusza, co sprawia, że gres jest odporny na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne oraz świetnie znosi duże obciążenia. Jest przy tym mało podatny na działanie wilgoci, co ma ogromne znaczenie w kuchni. Nie jest to jednak jedyne rozwiązanie, jakie możemy wziąć pod uwagę, poszukując idealnego materiału do wykończenia kuchennej podłogi.
Drugim, chętnie wybieranym materiałem jest glazura. Kojarzy się nieco ze stylem retro oraz łazienkami z dawnych lat, które w ostatnich latach przeżywają swój prawdziwy renesans. Glazura nie jest jednak odporna na obciążenia, więc zamiast na podłodze, warto ją umieścić na ścianie – świetnie sprawdzi się do wykończenia pasa roboczego pomiędzy blatem a górnym ciągiem szafek kuchennych.
Osoby poszukujące rozwiązania pomiędzy gresem a glazurą, które będzie łączyło estetyczny wygląd z dobrymi właściwościami użytkowymi, mogą natomiast postawić na terakotę. Płytki do kuchni z tego materiału są bowiem odporne na zarysowania, dobrze znoszą obciążenia, a także posiadają oryginalny wygląd, pożądany w wielu wnętrzach.
Właściwości użytkowe płytek do kuchni
Płytki do kuchni są dostępne w szerokiej palecie kolorów, wzorów, a także rozmiarów. Bez problemu znajdziemy więc wśród nich produkt, który będzie idealnie pasował do naszego wnętrza. Wybierając płytki do kuchni, oprócz rodzaju materiału i samego designu płytek, warto zwrócić także uwagę na ich właściwości. Rozwiązania, które najlepiej sprawdzą się w kuchni powinny być antypoślizgowe, posiadać odpowiednią odporność na ścieranie oraz wysoką wytrzymałość.
Klasę ścieralności określa tzw. parametr PEI. Aby cieszyć się odporną na zarysowania posadzką kuchenną, warto stawiać na płytki do kuchni z klasą 3 i wyższą. To, czy interesujące nas płytki do kuchni są wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne, powie nam natomiast ich twardość, która jest określana w skali Mohsa – przyjmuje się, że płytki odpowiednie do kuchni powinny posiadać twardość na poziomie 5 i wyższym.