Co można zrobić z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie to produkt, który zawsze warto mieć w swojej lodówce. To właśnie z niego na szybko możemy przygotować eleganckie przekąski. Należy jednak podkreślić, że doskonale sprawdza się ono także w roli dania głównego czy deseru. Przepisów, w których możemy wykorzystać gotowe ciasto francuskie jest naprawdę wiele. Warto przygotować je zarówno na słodko, jak i w wersjach wytrawnych. Oto kilka propozycji, jak można wykorzystać tego typu produkt.
Ciasto francuskie na słodko.
Dużą popularnością cieszą się zwłaszcza rożki z ciasta francuskiego. Możemy przygotować je z jabłkami i cynamonem lub konfiturą. Aby je wykonać należy pokroić ciasto w kwadraty, nałożyć wybraną konfiturę, a następnie kwadraty złożyć w trójkąty i dokładnie skleić brzegi. Tak przygotowane różki warto posmarować roztrzepanym jajkiem. Aby były gotowe wystarczy piec je około 20 minut w piecyku ustawionym na 200 stopni. Ciasto francuskie na słodko możemy przygotować także z bananem, czekoladą lub twarogiem. Z takiego produktu jesteśmy w stanie wykonać różne wzory ciasteczek. Doskonale prezentują się zwłaszcza: ślimaczki, różyczki, tulipany i rogaliki. Znakomitym pomysłem na ciasto francuskie w wersji na słodko jest także tarta z budyniem i owocami np. z truskawkami.
Ciasto francuskie w wersji wytrawnej.
Jeżeli zaś chodzi o wersje wytrawne to godnym uwagi pomysłem jest przygotowanie pizzy na cieście francuskim. Jak tego dokonać? Wystarczy, że rozłożymy ciasto francuskie na blaszce, zagniemy jego rogi, równomiernie polejemy ketchupem i ułożymy nasze ulubione składniki np. pieczarki, salami, kukurydzę, cebulkę no i oczywiście ser i przyprawy takie jak oregano i bazylia. Całość warto ozdobić pomidorkami koktajlowymi. Taką pizzę pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Do ciekawych propozycji możemy zaliczyć także kiełbaski zapiekane w cieście francuskim, zawijasy z szynką i pieczarkami czy też tatrę z kozim serem, groszkiem i cukinią. W wersji wytrawnej w cieście francuskim warto umieścić także szpinak, mięso mielone czy też pomidorki i fetę.