web counter
Paszteciki z mięsem – pyszny dodatek do barszczu i nie tylko! | a-Wysocki.pl

Paszteciki z mięsem – pyszny dodatek do barszczu i nie tylko!

Paszteciki z mięsem to, obok popularnych krokietów, jeden z najlepszych dodatków do domowego, czerwonego barszczu. Znakomicie smakują z zupą, ale także spożywane samodzielnie jako przekąska na śniadanie, szybki obiad oraz sycącą kolację. Przygotowanie drożdżowych pasztecików nadziewanych mięsem wielu osobom wydaje się trudne. Oto kilka praktycznych wskazówek, które ułatwią samodzielne wykonanie tego pysznego dodatku.

Paszteciki z mięsem – z czym warto je serwować?

Paszteciki nadziewane mięsem mielonym najczęściej podaje się do czerwonego barszczu. Bardzo często pojawiają się na weselach i innych rodzinnych uroczystościach, podczas których chcemy zachwycić gości smakowitymi dodatkami. Najlepiej smakują podawane na ciepło i doskonale sprawdzają się na praktycznie każdą porę roku – możemy je serwować zarówno latem, jak i w zimie.

Paszteciki z mięsem najczęściej podaje się w towarzystwie czerwonego barszczu, gdzie są w stanie z powodzeniem zastąpić krokiety. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby spożywać je samodzielnie – paszteciki mogą stać się bowiem smaczną i pożywną przekąską na śniadanie, kolację czy szybki lunch w pracy. Ich zaletą jest możliwość wcześniejszego przygotowania oraz podgrzania w mikrofali, co pozwoli cieszyć się znakomitym smakiem bułeczek świeżo wyjętych z piekarnika.

Paszteciki z mięsem – pyszny dodatek do barszczu i nie tylko!

Jak przygotować ciasto i nadzienie na paszteciki z mięsem?

Zdecydowanie najwięcej problemów w przygotowaniu tego dania przysparza ciasto. W tradycyjnej wersji powinno być ono wykonane na bazie drożdży, jednak osoby początkujące mogą zastąpić je gotowym ciastem francuskim. Warto jednak mieć świadomość, że przygotowane na jego bazie paszteciki z mięsem będą tłustsze i bardziej kaloryczne. Osoby dbające o linię powinny więc postawić raczej na tradycję i wykonać paszteciki na bazie ciasta drożdżowego. Do jego przygotowania potrzebujemy: 0,5 kg mąki pszennej, 250 ml ciepłego mleka, 25 dag świeżych drożdży i łyżki cukru.

Drożdże rozpuszczamy w ¼ szklanki mleka, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Po upływie wskazanego czasu dodajemy do miski pozostałą część mąki, mleko, roztrzepane jajko, odrobinę oleju i sól. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, dodajemy do niego podrośnięte drożdże, mieszamy i dostawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę.

W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie farszu mięsnego. Będziemy potrzebowali: 2 jajek, 0,5 kg mięsa wołowego, cebuli, 1 bułki, po jednej marchewce, pietruszce i porze oraz przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego i 2 liści laurowych. W garnku umieszczamy mięso, warzywa oraz przyprawy, zalewamy całość 1,5 l wody. Gotujemy przez ok. godzinę. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Ugotowane mięso wraz z włoszczyzną mielimy ze zmoczoną w wywarze bułką, dodajemy cebulę i doprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie pasztecików z mięsem

Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Delikatnie je zagniatamy i przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na duży prostokąt i kroimy go na 4 paski. Na każdym z nich nakładamy farsz, smarujemy równomiernie pozostawiając puste brzegi. Zwijamy pasek z farszem w rulon i zlepiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 min. Pieczemy paszteciki z mięsem na w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20-25 min. aż zarumienią się z wierzchu.