Zasady picia wina
Wino jest trunkiem znanym od wielu wieków, pojawia się również w Piśmie Świętym, od dawna zajmowało więc ważne miejsce przy każdym posiłku, w obecnych czasach niewiele się zmieniło, przy niemal każdej okazji spotkań rodzinnych, urodzin, imienin, czy wesel zajmuje szczególne miejsce. Wielu z nas zastanawia się każdorazowo, który rodzaj wybrać – czerwone, białe, a może różowe, to z wyższej półki, czy jednak tańsze, trudno jednoznacznie i w pospiechu podjąć taką decyzję.
Sztuka wyboru wina
Jeżeli trunek jest wybierany na własny użytek, nie w formie prezentu, warto odwiedzić sklep z winami w centrum Warszawy, w którym możliwa jest degustacja dostępnych rodzajów, które pochodzą z różnych krajów i regionów. Organizując jakiekolwiek przyjęcie, warto zapoznać się z podstawową zasadą, jaką jest podawanie w pierwszej kolejności wina białego, lekkiego i młodego, w kolejnych godzinach skrupulatnie można przechodzić do odmian mocniejszych, o intensywnej barwie i przede wszystkim o starszych rocznikach. Jeżeli natomiast uroczystość ma mieć kameralny przebieg i gospodarz planuje podać jeden gatunek wina, warto by był on dopasowany do charakteru podawanych potraw, nie powinien stanowić kontrastu dla menu. Doradztwo, które serwuje swoim klientom sklep z winami w centrum Warszawy zakłada również eksperymenty w łączeniu wina z serwowanymi daniami podczas przyjęcia, jednak zalecana jest w tym duża ostrożność oraz nieco większa znajomość połączeń wina z jedzeniem, gdyż łatwo osiągnąć odwrotny efekt do zamierzonego. Sklep z winami w centrum Warszawy oferuje również wina gruzińskie, oczywistym jest fakt, że najlepsze połączenie uzyska się z potrawami znanymi z tego właśnie kraju, ta zasada jest uniwersalna i sprawdzi się w gatunkach win z każdego regionu. Jeżeli jednak znajomość poszczególnych kuchni nie jest naszą mocną stroną, zaleca się stosowanie bezpiecznych połączeń, czyli dopasowanie białego wina do potraw rybnych, drobiowych oraz jajecznych, czerwonego do wołowiny, wieprzowiny oraz grzybów, a różowe połączyć z owocami morza.
Kilka najważniejszych zasad w kwestii spożywania wina
Koneserzy win przestrzegają najważniejszych zasad, które są dla nich bardzo istotne, możliwość ich przyswojenia oraz wyćwiczenia daje sklep z winami w centrum Warszawy, w którym odbywają się degustacje poszczególnych rodzajów. Znajomość wszystkich zasad jest oczywiście zbędna, ale o najważniejszych warto pamiętać, w nieco niższych temperaturach podaje się wina białe oraz różowe, trzeci gatunek – czerwone – powinno być serwowane w temperaturze pokojowej, tylko wówczas zachowuje wszystkie walory smakowe. Decydując się na wina, które prezentuje sklep z winami w centrum Warszawy warto mieć te kwestie na uwadze, podczas degustacji można również zapoznać się z zasadą, zgodnie z którą kieliszek wypełnia się winem do ¾ wysokości, większa ilość zaburza wydzielanie się aromatu z trunku. Istotny jest także sposób nalewania wina, wykonując tę czynność nie powinno się dotykać brzegów naczynia szyjką butelki, natomiast kieliszek trzyma się za nóżkę, ewentualnie stopkę, absolutnie niedopuszczalne jest chwytanie za czaszę.
Partnerem materiału jest Wawp.pl – sklep z winami Warszawa centrum