Co warto wiedzieć na temat orzechów?
Często orzechy stawiane są na podium w porównaniu do innych bakalii, biorąc pod uwagę ich składniki odżywcze. Mimo, iż orzechy mają w sobie wiele tłuszczu i kalorii to zaliczane są do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają ogromne znaczenie dla zdrowia np. obniżają prawdopodobieństwo pojawienia się chorób serca. Zawarte w orzechach witaminy z grupy B i E mają zbawienny wpływ na pracę mózgu oraz wygląd skóry. Jest to składnik bardzo często występujący w diecie wegetarian ze względu na wysoką ilość białka. Które zatem orzechy mają najwięcej właściwości zdrowotnych? Gdzie można je nabyć (np. w https://www.delikatesyzdrowo.pl/cat-pl-3-Orzechy.html)?
Nieco szerzej o orzechach
Orzechy ( dostępne np. https://www.delikatesyzdrowo.pl/cat-pl-3-Orzechy.html) są źródłem bardzo wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, witaminy E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk oraz sód. Trzeba brać pod uwagę rodzaj orzechów, gdyż każdy prezentuje różne zawartości określonych składników. Włączenie orzechów do diety wpływa korzystnie na układ nerwowy i krążenie, pracę mózgu, obniża szanse na pojawienie się cukrzycy typu 2, zawału serca, udaru mózgu oraz poszczególnych nowotworów.
Duża ilość tłuszczu w orzechach
Jak już wspomniano orzechy posiadają dużą ilość tłuszczów. Jednak należą one do grupy zdrowych tłuszczy tzw. nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwzakrzepowo, zmniejszają poziom cholesterolu we krwi (nie można tutaj zaliczyć kokosu). Najbardziej bogate orzechy w tłuszcze to makadamia, orzechy brazylijskie, pekany, orzechy kokosowe. Najmniejszą zawartością tłuszczy cechują się orzeszki ziemne, pistacje, nerkowce oraz migdały.
Który rodzaj orzechów jest najbardziej kaloryczny?
Osoby, które dbają o swoją dietę powinny być świadome, że orzechy są bardzo kaloryczne. Orzechy nerkowca w 100 g zawierają aż 553 kcal, a dla porównania orzechy makadamia mają ich 718 kcal/100g. Oprócz kokosu indeks glikemiczny orzechów nie jest wysoki. Specjaliści proponują, by orzechy stanowiły uzupełnienie niektórych potraw np. w płatkach śniadaniowych czy sałatkach. Nie należy ich traktować jako przekąskę. Zaleca się jedzenie garści różnych orzechów kilka razy w tygodniu. Dla zdrowia najlepsze są świeże orzechy. Mimo, iż w orzechach jest sporo błonnika to ich nadmierne spożywanie może prowadzić do zatwardzeń.
Jakie wyróżnia się rodzaje orzechów?
Do grupy orzechów (które można zakupić w sklepie internetowym https://www.delikatesyzdrowo.pl/cat-pl-3-Orzechy.html) zaliczana jest makadamia, migdały, orzechy nerkowca, orzech włoski (z dużą zawartością kwasu foliowego ważnego w okresie ciąży), orzech laskowy (zalecany przy profilaktyce miażdżycy), pistacje (najzdrowsze są nieprażone), orzeszki ziemne – fistaszki, orzechy arachidowe (największa ilość białka i witaminy B3), orzechy pekan (duża ilość tłuszczu, a mała białka), orzechy makadamia (niezwykle kaloryczne, ale obniżają ryzyko zakrzepicy i choroby wieńcowej), pinie, orzechy brazylijskie oraz orzech kokosowy.