Jak grillować owoce morza?
Temperatura na zewnątrz sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Spotkania ze znajomymi najczęściej odbywają się przy grillu, gdzie można odprężyć się po stresującym tygodniu w pracy i zjeść smaczne potrawy w niewielką ilością tłuszczu. Tym razem na ruszcie niech znajdą się owoce morza! Jak je przyrządzić?
Zastępując tradycyjne dania
Jakie jest pierwsze skojarzenie z grillem? Oczywiście kiełbaski, skrzydełka z kurczaka oraz karkówka. Polacy uwielbiają mięso w tym wydaniu i to właśnie ono najczęściej ląduje na ruszcie. Warto raz na jakiś czas zastąpić tradycyjne smakołyki czymś innym i urozmaicić codzienny jadłospis odrobiną egzotyki.
Owoce morza to świetna alternatywa dla skrzydełek i innych mięsnych potraw. Wymagają niewiele czasu na ruszcie, a i samo ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Morskie frykasy będą gotowe do jedzenia już po kilku minutach, a warunek jest tylko jeden – solidnie rozgrzany ruszt.
Krewetki
Mięso krewetek jest bardzo delikatne, dlatego też ich obróbka termiczna nie powinna trwać dłużej jak 5-8 minut. Najlepiej jest grillować je w formie szaszłyków, wówczas upieką się równomiernie z każdej strony. Dla urozmaicenia można przekładać je jakimś owocem (świetnie smakują z melonem!). Jak przygotować krewetki? Wystarczy oderwać główkę i ostrożnie przeciąć pancerz, by usunąć jelito. Krewetki można oprószyć solą, lecz specjaliści zalecają delektowanie się ich naturalnym smakiem.
Kalmary
Kalmary nie powinny być grillowane w całości – należy pokroić je w pierścienie, a następnie umieścić na grillowej blaszce. Te morskie przysmaki najlepiej zamarynować na godzinę przed wrzuceniem na ruszt. Przepis na idealną marynatę? Olej słonecznikowy, brązowy cukier, sok z cytryny oraz sos sojowy. Taka mieszanka sprawi, że smak kalmarów podbije nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Mini ośmiorniczki
W Polsce trudno o świeże owoce morza, lecz na szczęście powoli się to zmienia. Ośmiorniczki w wersji mini będą smakować wybornie, jeśli dzień wcześniej zmaceruje się je w czosnku oraz soku z cytryny. Tutaj – podobnie jak w przypadku krewetek – wystarczy kilka minut (4-5), by danie było gotowe do spożycia. Po zdjęciu z rusztu warto doprawić je świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
Grillowanie owoców morza – o czym należy pamiętać?
Owoce morza można przyrządzić na każdym rodzaju grilla. Będą tak samo smaczne zarówno z rusztu węglowego, gazowego, jak i grilla elektrycznego. Rozmrażania owoców morza nie wolno przyspieszać. Po polaniu ich wrzątkiem tracą swoje walory smakowe.
Nie należy obawiać się przypraw! Specjaliści zachęcają do eksperymentowania. Owoce morza świetnie smakują z ziołami – doskonale sprawdzą się estragon, tymianek czy rozmaryn. Każdy morski przysmak z łatwością zaprzyjaźnia się z czosnkiem, cytryną, natką pietruszki oraz imbirem. Ostrości nada z kolei pieprz kajeński oraz papryka chili w proszku. Równie ciekawym połączeniem są owoce morza oraz przyprawa curry. Tak doprawione frykasy trafią w gusta nawet największych niejadków.
Partnerem materiału jest Fish House Seafood - restauracja z owocami morza Kraków.