Jakie zdrowe przekąski dla dzieci warto przygotować w domu?
Z reguły przekąski dla dzieci dostępne w spożywczych sklepach sieciowych nie zachwycają swoim składem. Mimo iż są to produkty dedykowane dla najmłodszych to w większości z nich odnajdziemy ogromne ilości cukru, olej palmowy oraz syrop glukozowo- fruktozowy. Na szczęście w dzisiejszych czasach świadomość rodziców w kwestii zdrowego odżywiania jest coraz to większa, dlatego też wiele osób zamiast kupować sklepowe przekąski decyduje się na wykonanie ich zdrowszych wersji. Jakie więc domowe przekąski warto przygotować swoim dzieciom? Oto kilka ciekawych propozycji.
Kanapki z jabłka
Kanapki z jabłka z masłem orzechowym i suszonymi owocami to bardzo dobre źródło witamin i minerałów. Jak je zrobić? Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Wystarczy, iż pokroimy owoc w plastry, takie plasterki posmarujemy masłem orzechowym i posypiemy ulubionymi suszonymi owocami np. żurawiną.
Frytki z cukinii
Jak wiadomo dzieci uwielbiają frytki, ale zamiast szkodliwych fast foodów warto zaproponować im zdrową przekąskę, a w tej roli znakomicie sprawdzą się frytki z cukinii. Aby je przygotować należy pokroić cukinię w słupki, a następnie słupki te zamoczyć w rozbełtanym jajku i panierce z otrębów owsianych, parmezanu i przypraw. Takie frytki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15 minut.
Szaszłyki warzywne, szaszłyki owocowe
Szaszłyki dla dzieci możemy przygotować w dwóch wersjach z ulubionych owoców lub z warzyw, szynki i żółtego sera. Pamiętajmy, że szaszłyki będą prezentować się naprawdę pięknie i wyjątkowo, gdy z takich składników jak np. arbuz czy jabłko za pomocą foremek do ciasteczek powycinamy różne kształty takie jak chociażby serce czy gwiazdka.
Jarmużowe chipsy
Jak wiadomo jedzenie chipsów wciąga, ale zamiast chipsów ze sklepu, które zawierają bardzo duże ilości soli, konserwantów i wzmacniaczy smaku warto przygotować dziecku bardzo zdrowe chipsy jarmużowe. Taka przekąska to doskonałe źródło wapnia oraz witaminy A i witaminy C. Aby móc cieszyć się ich smakiem wystarczy umyte liście jarmużu rozdzielić na mniejsze kawałki, skropić oliwą z ulubionymi przyprawami i piec w piekarniku przez około 20 minut.