Kolorowe i smaczne sałatki warzywne na każdą okazję
Sałatki warzywne są nie tylko zdrowe, ale przygotowane ze smakiem i fantazją zachęcą do jedzenia nawet największego niejadka. Po sałatki z warzyw szczególnie warto sięgać w okresie wiosenno-letnim, kiedy mamy pod dostatkiem świeżych sezonowych produktów. Jakie zdrowe i smaczne sałatki warto przygotować z udziałem warzyw i nie tylko?
Sałatka grecka z serem feta i oliwkami
Sałatka grecka jest lubiana i chętnie przygotowywana na całym niemal świecie. Świetnie sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie podane na obiad w upalne, letnie dni, jak i jako sałatka na grilla czy spotkanie z przyjaciółmi w ogrodzie. Sałatka grecka jest przygotowywana na bazie pomidorów, czerwonej i białej cebuli oraz zielonych oliwek. Nieodłącznym dodatkiem do niej jest ser feta, który w razie potrzeby możemy zastąpić serem kozim lub korycińskim.
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Efektownie prezentująca się sałatka, której sekret przygotowania tkwi w warstwowym ułożeniu poszczególnych składników. Najczęściej podaje się ją z makaron, który w razie potrzeby możemy z powodzeniem zastąpić także gotowanym ryżem. Do jej przygotowania najczęściej wykorzystuje się tuńczyka z puszki w zalewie z oliwy z oliwek lub w sosie własnym. Dodatkowe składniki takie, jak świeże pomidory, sałata, ogórek i inne sezonowe warzywa dodają sałatce bajecznych kolorów oraz zachęcają do sięgnięcia po kolejną porcję.
Sałatka gyros z kurczakiem i sosem czosnkowym
Sałatka gyros to mięsna alternatywa dla sałatki z tuńczykiem. Do jej przygotowania możemy użyć drobno pokrojonej i usmażonej na patelni piersi z kurczaka, której smak wzbogaci dodatek aromatycznej przyprawy do gyrosa. Przyprawę warto dodać do mięsa na dzień przed planowanym przygotowaniem sałatki i skopić je odrobiną oliwy z oliwek, aby lepiej naciągnęło aromatem przypraw. Do sałatki możemy dodać własnoręcznie wykonany sos czosnkowy i majonez, które nadadzą jej jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Z mięsem z kurczaka świetnie komponują się także gotowane jajko oraz kiszone ogórki.
Tradycyjna polska sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa to klasyka wśród polskich sałatek. W zależności od własnych preferencji możemy przygotować ją na bazie rozmaitych składników. Podstawą każdej sałatki warzywnej powinna być jednak mieszanka gotowanej marchewki, groszku i kukurydzy, którą możemy kupić gotową lub przygotować samodzielnie. Oprócz nich do sałatki warto dodać także gotowane jajka, świeże jabłko i ogórki kiszone. Do zagęszczenia i urozmaicenia smaku warto natomiast wykorzystać tradycyjny majonez lub w wersji fit śmietanę 12%.
Kolorowa sałatka z pieczonych buraków
Sałatka z pieczonych buraków to bardzo proste w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się na wiele okazji. Jej kolorowy charakter oraz dodatek intensywnie czerwonych buraków nadaje gotowemu daniu ciekawego i oryginalnego wyglądu. Domowa sałatka z pieczonych buraków najczęściej jest przygotowywana na bazie jarmużu, szpinaku i gotowanych buraków. Jej smak i aromat wzbogacają natomiast takie składniki, jak ser kozi, orzechy nerkowca, olej oraz wybrane przyprawy.