Dlaczego warto jeść przekąski?
Współcześnie każdy ma świadomość tego ile posiłków i jak często należy spożywać. Często słyszy się o 4-5 posiłkach dziennie, że tyle jest zalecanych. Tak naprawdę większość z nas spożywa główne trzy takie jak śniadanie, obiad i kolacja. Często jednak między nimi zapychamy głód czymś niezdrowym. Co zatem wybierać, by dostarczyć organizmowi w formie przekąski odpowiednią ilość witamin i wartości odżywczych?
Odejdź od starych przyzwyczajeń
Najczęściej Polacy w trakcie wieczornych seansów, spotkań ze znajomymi sięgają po tłuste przekąski, które są pełne konserwantów i polepszaczy smaku. Mimo, iż ich smak nam odpowiada to poza nim nic nie jest wartościowe. Są to jedynie puste kalorie, które dostarczane organizmowi systematycznie mogą doprowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych. Lepiej, więc sięgać po bardziej naturalne i korzystne dla zdrowia produkty.
Chipsy jabłkowe
To świetna alternatywa dla świeżych owoców jak i tradycyjnych chipsów. Ich słodki smak sprawia, że łatwo się jest na nie przestawić. Są doskonałe jako przekąska jak i dodatek do dań. Dodawać je można do Muesli na śniadanie, do dań obiadowych czy równie dobrze do zimowej herbaty. Chipsy te posiadają dużo błonnika, prezentują działanie łagodzące szczególnie w czasie podrażnień żołądka. Zawierają w sobie wiele potasu, boru i przeciwutleniaczy.
Jagły wegańskie w czekoladzie
To zdrowa alternatywa dla osób, uwielbiających słodkości. Trzeba być świadomym, że batony i różne inne tego typu słodycze powodują wzrost masy ciała, ale także zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy. Jagły w czekoladzie są świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie wyobrażają sobie dnia bez czegoś słodkiego. Ta kompilacja ekspandowanych ziaren z naturalną czekoladą będzie doskonałym źródłem fosforu, magnezu oraz żelaza.
Pestki dyni
To idealna przekąska między posiłkami. Podobnie jak chipsy jabłkowe będą wspaniałym uzupełnieniem innych potraw. Można je dołożyć do domowego chleba czy własnych sałatek. To alternatywa dla zwykłych słonych przekąsek. Posiadają wiele fosforu, wapnia, cynku oraz potasu. Zawierają w sobie przeciwutleniacze i pozytywnie zmniejszają cholesterol.